Beklimming van de Stadjan

Gisteravond heerlijk gebarbecued met een goed stuk vlees en een hamburger. Broodjes erbij en een heerlijke salade. Daarna hebben we het kampvuur aangestoken in de hut aan de rivier. Er zijn hier wel wat muggen om en rond het water. Het is hier inderdaad minder koud. Ik zit tot 2200 uur in de voortent. Gaat prima. De kids liggen er op tijd in na de gebroken nacht van gisteren. Na een spelletje Uno gaan ze slapen. Morgen staat de wandeltocht naar de Stadjan op het programma.

Vanmorgen een stevig ontbijt met poolbrood en crackers. We smeren ook brood om mee te nemen met kaas en een paar oprolbroden met tonijn, sla, tomaat en komkommer. De drinkflessen zijn gevuld en alles gaat in de rugzakken. We nemen wat extra kleding mee. Het is redelijk bewolkt. Als we om 1100 uur vertrekken zijn de wolken gebroken en schijnt de zon.

De top van Stadjan ligt op 1130 meter hoogte en bij de start zitten we op 700 meter. Een beste klim dus. De eerste 1,5 kilometer gaan door het bos en is direct al vrij stevig. We doen de jassen uit. Als we eenmaal het bos uit zijn op 950 meter hoogte kan de jas weer aan. Het waait stevig. We stoppen een aantal keer voor het uitzicht. Voor ons ligt een prachtig skigebied, de Idre Fjallet. Hier zijn zo'n 20 liften. We klimmen tot halverwege de top en rusten even uit om wat te drinken. Daarna over een steile bergkam naar boven. Onderweg zien we talloze rendieren en die worden volop gefotografeerd. En klein smal paadje met aan de rechterkant een flinke afgrond leidt ons naar de top. Die bereiken we op 30 meter na. Er staat een flinke kudde rendieren en die besluiten we met rust te laten. Volgens de kinderen is dit clubhuis 'De Top' waar ze elke zondag samen komen. haha.

Wink

We dalen iets af en zoeken een plek in de luwte om ons brood op te eten. Daarna nemen we de zuidflank voor de afdaling. Oppassen dat je niet uitglijdt! Het is hier behoorlijk steil. Het is hier rustig. We zien hooguit 3 andere stellen die de ronde maken.

Het uitzicht is fantastisch. We kijken uit over de ruige gebieden met daarachter de uitgestrekte bossen van Dalarna. Ik denk dat we ver tot in Noorwegen konden kijken.

Ik draag vandaag de Garmin met GPS zodat we kunnen zien hoe hoog we zijn en hoe ver we lopen. Na de lunch is ie stil gaan staan en na ongeveer 800 meter afdaling zet ik hem weer aan. In totaal leggen we 8 kilometer af in ongeveer 2,5 uur.

We stappen in de auto om nog even de Nippfjallet te verkennen. Hier ontmoeten we Nipgubben, een Trol uit het gebied. Op een bepaald punt van de weg staat een kruis. Hier zet ik de auto stil en in de vrijloop. Als ik de rem loslaat gaan we, tegen onze verwachting in, achteruit. Het lijkt alsof we de berg oprijden! Verbazing in de auto. Als we het stukje met GPS nalopen gaan we toch echt 2 meter naar beneden. Gezichtbedrog maar wel heel leuk. Het heet niet voor niets 'The magic road'.

Surprised

We stoppen even in het dorp bij de ICA voor een ijsje. Daarna naar de caravan voor koffie en een biertje. De kinderen zitten alweer in de speeltuin.

Het is onderhand wel een beetje bewolkt geraakt maar de temperatuur is goed te doen. De korte broek kan nog best.

Morgen gaan we de Nipflallet lopen. Ongeveer 18 kilometer met niet al te veel hoogteverschillen. Volgens de dame van de camping ongeveer 5 uur. Dat kunnen we aan. We nemen voldoende brood en drinken mee. Hopen dat het morgen ook zulk mooi wandelweer is.

janny

wat een leuke ervaringen en gelukkig mooi weer. kan renate ook zover lopen? heeft ze niet zo veel last meer van haar been? gr. mama